Aportul de vitamine reduce vizitele la medic

Aportul de vitamine reduce vizitele la medic

Publicat: 26.02.2003

Vizualizări: 6

Tinand cont de costul ridicat al medicamentelor, este de preferat sa previi decat sa tratezi o boala. Efectele neplacute ale unei alimentatii dezechilibrate pot fi combatute prin administrarea de vitamine, minerale si extracte naturale din plante.


Un pumn de vitamine reduce vizitele la medic

Tinand cont de costul ridicat al medicamentelor, este de preferat sa previi decat sa tratezi o boala. Efectele neplacute ale unei alimentatii dezechilibrate pot fi combatute prin administrarea de vitamine, minerale si extracte naturale din plante.

La iesirea din iarna, rezervele de vitamine si minerale ale organismului sunt sever diminuate, din cauza ca in sezonul rece se consuma foarte putine fructe, legume si zarzavaturi in stare proaspata. In plus, peste putin timp incepe postul Pastelui. Asta inseamna o bine venita perioada de eliminare a toxinelor, dar si una in care organismul urmeaza sa fie privat de o serie de minerale si oligoelemente pe care le contin exact alimentele ce vor fi scoase din meniu, respectiv lactatele, ouale si carnea. Iata, asadar, doua argumente in favoarea consumului de suplimente nutritionale, dar si o posibila explicatie a faptului ca, incepand cu sfarsitul lunii februarie si pana la inceputul lunii mai, aceste produse inregistreaza un varf al vanzarilor pe piata.

Conform normelor Uniunii Europene, suplimentele nutritionale sunt acele produse ce contin diverse tipuri de vitamine, minerale si extracte din plante, care nu au un efect terapeutic propriu-zis, ci au ca scop prevenirea anumitor imbolnaviri si refacerea mai rapida in perioadele de convalescenta. De asemenea, pe langa faptul ca ofera organismului suport energetic, il si ajuta sa-si curete depozitele de toxine, conservanti si aditivi ingurgitati o data cu alimentele "la moda".
"Din cauza stilului actual de viata, precum si a diferitelor traditii culinare si religioase, mineralele si vitaminele de care metabolismul nostru are nevoie sunt repartizate inegal in alimente, motiv pentru care, pe langa o mare diversificare a meniului zilnic, se impune administrarea de suplimente nutritionale. Folosirea lor face ca masurile de imbunatatire a sanatatii sa nu fie atat de drastice, sa nu fim obligati sa renuntam la o masa mai deosebita sau la fast-food, ci sa putem oferi organismului o alternativa din care sa-si procure si vitaminele si mineralele absolut indispensabile sanatatii", explica dr. Ion Bulacu, consultant medical la compania Walmark Romania. Daca ne referim la cateva boli de sezon, cum ar fi raceala, gripa, guturaiul, se stie ca Vitamina C are un rol foarte important in prevenirea acestora si in cresterea imunitatii organismului. Vitamina C nu poate fi sintetizata in organismul uman, de aceea este necesar un aport exogen. Pentru preventia virozelor, se poate recurge la extractul de Echinaceae Purpurea, un foarte important imunostimulator. Tot in aceasta perioada se intetesc durerile reumatismale. De mare ajutor in astfel de situatii este aportul de Glucozamin-sulfat, care protejeaza si regenereaza suprafetele articulare. Amintim ca, in medicina naturista, pentru calmarea durerilor aparute la nivelul oaselor si al articulatiilor se folosesc semintele de telina. Evening Primrose sau Luminita de seara, cum este cunoscuta la noi aceasta planta originara din America de Nord, este utila in tratarea alergiilor, a faringitelor si a raguselii. Toate aceste extracte se gasesc sub forma de suplimente nutritionale, fiind realizate si distribuite de companii renumite care actioneaza pe piata locala de profil.

Stiati ca...

• Vitamina C reprezinta 80% din necesarul de vitamine al organismului uman.
• Dintre alimente, cartoful crud are cea mai mare concentratie de Vitamina C.
• Romanii au un nivel scazut de seleniu in sange, din cauza solului, care nu contine acest mineral. Seleniul are o puternica actiune antioxidanta, protejeaza organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi si intarzie procesul de imbatranire precoce.
• Solul tarii noastre este sarac si in zinc, motiv pentru care acest oligoelement este prezent in alimentatie in cantitati neglijabile. Deficitul de zinc la copii poate duce la incetinirea cresterii.
• Spirulina sau "alga albastru-verzuie" creste in lacurile alcaline din zonele subtropicale, de unde absoarbe cantitati mari de minerale si vitamine. In spirulina exista o concentratie de zece ori mai mare de Vitamina A decat in morcovi si se gasesc de 20 de ori mai multe proteine naturale, decat in semintele de soia.
• Coenzima Q 10, cu mare utilizare in industria cosmeticelor, joaca un rol important pentru buna functionare a inimii.

Comportamentul de informare a pacientilor

Sursele de informare la care au acces pacientii
• Prospectele medicamentelor. Pacientii considera insa ca termenii sunt adesea greu de inteles de catre un nespecialist.
• Discutiile cu medicii. Pacientii manifesta o anumita retinere fata de contextul in care se desfasoara actul medical, considerandu-se multumiti atunci cand "scapa repede". Pe de alta parte, isi exprima dorinta ca intre pacienti si medic sa se stabileasca un dialog, insa acesta este perceput ca fiind prea ocupat pentru a discuta cu ei de fiecare data si pentru a le raspunde la toate intrebarile.
• Mass-media. O sursa de informare privilegiata o constituie emisiunile TV cu tematica medicala. • Discutiile cu farmacistii. Se considera ca in farmacii exista prea putine informatii.
• Brosurile, pliantele. Se remarca faptul ca pacientii nu dispun de suficiente brosuri - modalitate de informare deosebit de apreciata, mai ales daca acestea sunt plasate in sala de asteptare.
• Alte surse de informare. Dintre acestea, amintim: reclamele din mass-media, discutiile cu alti pacienti/prieteni/membri ai familiei, afisele din policlinici, spitale si farmacii, revistele si cartile de specialitate, Internetul.
• Cei mai multi pacienti nu au informatii despre existenta unor asociatii ale bolnavilor cu o anumita afectiune, dar sunt foarte receptivi la aceasta idee.

Categorii de informatii solicitate de catre pacienti:

• etiologia afectiunii;
• informatii despre tratamente, cu accent pe efectele secundare si contraindicatii ale medicamentelor;
• restrictiile de care trebuie sa tina seama atunci cand sufera de o anumita afectiune (restrictii alimentare, de stil de viata etc.);
• pretul medicamentelor si regimul lor de compensare;
• evolutia unei afectiuni;
• parametrii clinici normali, de genul: tensiune arteriala, glicemie, greutate corporala etc.;
• aspecte legate de preventie, de recunoasterea unei afectiuni;
• tratamente naturiste/alternative.


Sursa: Compania ISRA CENTER Marketing Research Maria Vaschi